40 år med Kontek - från löneplatta till molnet

Karin Kilman firar 40 år på Holtab och har använt Konteks produkter och lösningar lika länge.

När Karin Kilman började arbeta på Holtab i Tingsryd 1984 räknade hon lön med Konteks löneplatta. 40 år senare har Holtab vuxit rejält och hennes arbetsredskap bytts till en modern, molnbaserad lösning för lön och HR.

1973 startade Bengt Holmberg Holtab i Tingsryd. 50 år senare har företaget, som sysslar med lösningar för kraftöverföring, vuxit till ett mindre universum av produktion, lager och industri för att bygga nätstationer, fördelningsstationer, teknikhus och lågspänningsställverk efter kundernas behov och önskemål.

Karin Kilman började arbeta på Holtab direkt efter gymnasiet 1984. Hon var då enda kvinna bland cirka 35 män och fick bland annat sköta lönehanteringen. Redan då var Holtab kund hos Kontek, men lönehanteringen var fortfarande långt ifrån dagens digitala och molnbaserade system.

–Vi hade 14-dagarslön och stämpelklocka. Mitt jobb var att summera tiderna från stämpelkorten och lägga in dem på Konteks löneplatta, berättar Karin Kilman.

Första steget mot digitalisering
När den första datorn kom till Holtab på 1990-talet togs första steget mot dagens digitala lönehantering med lönehanteringsprogrammet Kontek Lön DOS för Windows. Så småningom moderniserades även tidrapporteringen och Holtab lade till Kontek Time.

2019 gick Holtab över till att arbeta molnbaserat och implementerade HRM-systemen Kontek HRM Travel för resor och Kontek HRM Time för tidrapportering. Det var en stor omställning, som innebar nya arbetssätt. Nu behövde även chefer utbildas för att arbeta i systemet.

–Sedan dess har det utvecklats snabbt, men det har varit lätt. Konteks system är väldigt användarvänligt, säger Karin Kilman.

Rapportering i appen
Under de 40 år som Karin Kilman arbetat på Holtab har verksamheten vuxit från 35 personer till cirka 300 idag. Företaget har fabriker i Tingsryd, Lidhult och Olofström och kontor på tio andra orter samt dotterbolag i Danmark och filial i Finland. Löneadministrationen tar numera större delen av hennes arbetstid och både hon och hennes två kollegor på HR-avdelningen arbetar i Konteks system.

–Vi har ju Kontek HRM Employee som vårt personalsystem. I och med att vi växer behöver vi ett systemstöd – vi nyanställer 30–40 personer om året. Vi är i ett expansivt skede med tanke på den energiomställning som pågår nu, säger Pernilla Sundén, som är personalchef på Holtab. Jag tycker om att Kontek HRM Employee är ett HR-system som inte lever sitt eget liv, utan hänger ihop med lönesystemet. Det är lättarbetat och självförklarande.

Kontakt