Ny lag banar väg för kvittotolkning med AI

Fr om med 1 juli slopas kravet på fysiska kvitton om de finns digitaliserade.

Riksdagen har godkänt regeringens förslag som innebär att räkenskapsmaterial, som kvitton och fakturor, inte längre behöver bevaras i pappersform om de finns digitaliserade. Kravet på att bevara räkenskapsinformation i original under en viss tid tas bort. Förslaget gör att du som företagare slipper hantera stora mängder pappersmaterial under lång tid.

I samband med att den nya lagen träder i kraft den 1 juli 2024 släpps en ny, utvecklad version av HRM-systemet Kontek HRM. Denna version förbättrar möjligheterna för scanning av kvitton och moms.

Smidig och krångelfri utläggshantering med AI

På Kontek har vi nyttjat AI för att stödja denna utveckling, vilket öppnar upp stora möjligheter framöver. Detta innebär till exempel att HRM-systemet klarar av kvitton i sämre skick och kan hantera flera olika format. Det enda du behöver göra är att fota eller ladda upp ditt kvitto, så läser systemet automatiskt in uppgifterna och ser till att de hamnar där de ska. Med AI som stöd för hela processen kan flera värden tolkas, vilket innebär en mer detaljerad utläggshantering. På sikt kommer även stöd för automatiska utläggskoder baserat på försäljningsställe att möjliggöras.

På Kontek fortsätter vi att nyttja smart och framtidssäker teknik för att utveckla våra lösningar. Att använda AI för kvittotolkning och inläsning av material är bara en liten del av vårt arbete. Vi jobbar ständigt med målet att automatisera bort onödigt krångel med ny teknik. Detta är bara ett exempel – håll utkik!

Den nya lagen träder i kraft den 1 juli 2024.

Kontakt