Konteks kunder efterfrågar fler digitala utbildningar

Pernilla Persson, utbildningsansvarig på Kontek.

Man blir aldrig fullärd när man arbetar med lön. Det kommer nya lagar och regler eller nya funktioner i lönehanteringssystemen som man kan behöva fördjupa sig i. Som specialistföretag inom lön är Kontek väl medvetna om detta, och fortsätter därför satsningen på utbildning för alla.

–De digitala utbildningarna är uppskattade av våra kunder, eftersom de erbjuder ett effektivt och lättillgängligt sätt att få ny kunskap, konstaterar Pernilla Persson, utbildningsansvarig på Kontek.

För Kontek, liksom många andra företag, blev pandemin en snabb helomvändning från klassrumsutbildningar till digitala utbildningar. Redan tidigare hade Kontek haft inslag av digitala utbildningar, som t. ex. e-utbildningar, men med coronapandemins krav på social distansering fick man gå över till enbart digitala utbildningar. Övergången gick snabbt och responsen från kunderna var väldigt positiv.

–En vanlig återkoppling var att det var skönt att slippa resa och att tillgängligheten var särskilt uppskattad. Man kan vara med, oavsett var man befinner sig i landet, säger Pernilla Persson.

När pandemin nu är över tar Kontek med sig de erfarenheterna för att ytterligare utveckla sina utbildningar. Klassrumsutbildningarna som sker på plats i Konteks utbildningslokaler är tillbaka, men samtidigt finns det nu en uppsjö av olika digitala utbildningar, från korta, mer kundanpassade utbildningsinsatser till längre utbildningar i samma anda som de klassiska klassrumsutbildningarna. Smörgåsbordet för ny kunskap har breddats och blivit ännu mer tillgängligt.

Varierat utbud som passar många

Konteks klassrumsutbildningar handlar ofta om längre utbildningar i lönesystemet Kontek Lön, på en till två dagar. Dessutom finns i princip samma utbildningar som livesända webbutbildningar med lärarledda lektioner och möjlighet att ställa frågor. Skillnaden är förstås att man kan genomföra de digitala utbildningarna vid sin egen dator var som helst i landet.

Konteks e- utbildningar är kortare, digitala utbildningar som fokuserar på specifika moment i lönehanteringen och som man som kursdeltagare kan genomföra vid sin egen dator när det passar en själv. Allt som krävs är egentligen en internetuppkoppling.

–E-utbildningarna har ett pedagogiskt upplägg där man går igenom en fråga steg för steg med hjälp av filmer, texter och bilder. Ett exempel är vår fördjupning av Rapportgeneratorn, där man kan lära sig skapa egna rapporter.

Kontek erbjuder också ett särskilt e-guidesabonnemang för lönesystemet. Genom att logga in via Mina Sidor på hemsidan kan kunden komma åt en bank med korta instruktionsfilmer som visar olika rutiner i systemet. Filmbanken uppdateras regelbundet när det kommer nya funktioner och uppdateringar, så det är en fin och lättillgänglig kunskapsresurs för alla som arbetar i lönesystemet Kontek Lön.

Under pandemin utvecklade Kontek också webbinarier, alltså kortare, digitala seminarier med information på lönefronten eller utbildningar i systemet.

–Det kommer vi att satsa ännu mer på i framtiden. Våra webbinarier har hittills handlat om exempelvis årsskifte. Då gick vi igenom vad man behöver göra i systemet för att förbereda sig för årsskiftet. Vi har också startat upp populära supportwebbinarier, där vi gör djupdykningar i olika, nya funktioner. Även detta kommer vi fortsätta med till hösten, säger Pernilla Persson.

Fortsatta satsningar

Efter varje genomförd utbildning gör Kontek en utvärdering. Det ger värdefull ny input för att kunna utveckla fler utbildningar. Man får också en hel del inspiration via Konteks support och konsulter.

–Om många kunder kommer med samma frågor använder vi förstås det för att utveckla innehåll och formerna för utbildningarna. Vi märker ju att kunderna uppskattar det digitala erbjudandet, säger Pernilla Persson.

Hon har märkt att fler kunder frågar efter kortare utbildningsinsatser. Det är lättare att passa in i ett hektiskt schema än en tvådagarsutbildning. Därför kommer Kontek att fortsätta att utveckla de kortare utbildningsformerna och satsningen på webbinarier.

–Det finns till exempel saker som är återkommande i systemen som man gör regelbundet, men kanske inte varje dag och där man kan behöva vidareutbildning, säger Pernilla Persson.

De flesta av Konteks utbildningar har hittills utgått och tagits fram för lönesystemet Kontek Lön, och nu är det dags att se över utbildningsbehovet för Konteks övriga erbjudande som t ex innefattar personalsystemet Kontek HRM. Den första satsningen där blir ett e-guidesabonnemang motsvarande det som redan finns för lönesystemet idag.

Kontakt