Hösttips och nyheter inom löneområdet

Värdefulla tips och nyheter som är bra att känna till. Flera av dem kan säkert komma att påverka ditt framtida löne- och personalarbete.

Som ett specialistbolag inom lön & HR håller vi oss kontinuerligt uppdaterade om nya lagar och regelverk för att kunna erbjuda våra kunder lösningar som stödjer de senaste besluten och lagändringarna.

Nedan presenterar vi några tips och nyheter som kan vara värdefulla för dig att känna till, då många av dem kan komma att påverka ditt framtida löne- och personalarbete.

  • Dags att rapportera lönestatistik till Svenskt Näringsliv

I början av oktober öppnar Svensk Näringsliv upp för inrapportering av höstinsamlingen av lönestatistik. Denna rapportering är ett krav som syftar till att samla in och analysera löneinformation från olika branscher. Detta hjälper till att skapa en översikt över lönenivåer och arbetsvillkor inom olika sektorer, vilket kan användas för att informera om löneförhandlingar och utveckla bättre arbetsmarknadspolitik.

Det finns olika verktyg och programvaror tillgängliga för lönerapportering. Vi rekommenderar inrapportering via API, som exempelvis lönesystemet Kontek Lön stödjer. Inrapportering via API innebär smidigare, säkrare och en helt digital hantering av rapporten. Dina uppgifter kommer att hålla högre datakvalitet, samt att det görs en validering av dina uppgifter när du väljer att redovisa dem via API.

  • Arbetlöshetsförsäkringen

Från och med den 1 oktober 2025 införs en inkomstbaserad arbetslöshetsförsäkring som ersätter det gamla systemet, där arbetslöshetskassorna behövde kontrollera arbetad tid. Som en möjlighet i samband med detta föreslås att A-kassorna skulle kunna använda en ny kanal för att hämta inkomstuppgifter direkt från arbetsgivardeklarationerna hos Skatteverket. Detta förslag, om det beslutas, skulle minska risken för fel och göra processen enklare. Inkomstuppgifterna skulle då rapporteras löpande av arbetsgivaren i samband med löneutbetalning, istället för att behöva verifieras av tidigare arbetsgivare i efterhand, vilket skulle göra systemet mer effektivt och pålitligt.

  • Uthyrningslagen

Från och med den 1 oktober 2024 gäller nya regler enligt uthyrningslagen. Inhyrda personer som har arbetat på samma driftsenhet i mer än 24 månader under en 36-månadersperiod ska erbjudas en tillsvidareanställning hos kundföretaget. Som alternativ kan kundföretaget välja att betala ut två månadslöner istället. Placeringstiden räknas från den 1 oktober 2022, och tidigare arbetstid hos kundföretaget före detta datum inkluderas inte. Viktigt att notera är att tiden som inhyrd på driftsenheten är avgörande, oavsett om personen har varit anställd via ett eller flera bemanningsföretag, då dessa perioder läggs ihop.

  • Prisbasbelopp

Regeringen har fastställt prisbasbeloppet för 2025 till 58 800 kr, en ökning med 1 500 kr jämfört med 2024. Detta påverkar bland annat värdet av bilförmån, jobbskatteavdraget, grundavdraget samt sjuklön från dag 15 och föräldralön. Det förhöjda prisbasbeloppet för 2025 är satt till 60 000 kr, också en ökning med 1 500 kr, och används för att beräkna pensionsgrundande inkomst och pensionspoäng. Inkomstbasbeloppet, som Pensionsmyndigheten kommer att presentera senare i år, används vid beräkning av gränsbelopp för kvalificerade andelar i fåmansbolag.

  • Regeringsförslag om Arbetsgivardeklarationen

Regeringen föreslår att arbetsgivare ska lämna fler uppgifter i Arbetsgivardeklarationen per individ från och med den 1 januari 2025. Förslaget innebär att arbetsgivare ska rapportera frånvaro på grund av föräldraledighet och tillfällig föräldraledighet, såsom VAB. De uppgifter som ska redovisas inkluderar datum för frånvaron samt antal timmar och omfattning. Dessa uppgifter kommer att överföras till Försäkringskassan.


Hos oss på Kontek är en av våra viktigaste uppgifter att hålla oss uppdaterade om nya lagkrav och regeländringar inom löne- och HR-området. Vår djupa expertis och långa erfarenhet gör oss väl rustade att löpande utveckla våra systemlösningar så att de alltid är i linje med aktuell lagstiftning. Genom att noggrant bevaka förändringar säkerställer vi att våra kunder alltid har de bästa förutsättningarna för att hantera sitt löne- och personalarbete på ett effektivt och lagenligt sätt.

Vi ser fram emot att fortsätta vara en pålitlig och trygg partner inom lön och HR.

Kontakt